Furcsa világnapok, amit nem sokan ismernek

2023. március 27.

furcsa világnapok

A világos számos olyan furcsa világnap van, amit sokan ünnepelnek, de csak kevesen ismernek.

Radírnap (április 15.)

Az április 15-i világnap célja, hogy tisztelegjen az emberiség egyik legpraktikusabb találmánya, a radírok előtt. Bár az egyre inkább digitalizálódó világban ma már kevésbé hasznosak, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt, azok, akik emlékeznek a szagos radírokra vagy a külföldről hozott különleges radírokra, vagy akik még mindig használják őket a munkájuk során, talán átérzik ennek a világnapnak a jelentőségét.

Fehér kendő napja (szeptember utolsó vasárnapja)

A fehér kendő napja az egyezség és béke jelképe. Ezt a napot először Grúziában ünnepelték 1993-ban, amikor Dolidze grúz filmrendező felhívta a figyelmet arra, hogy az ősi grúzoknál a nők odadobták fehér kendőjüket, amikor a férfiak befejezték a harcot, ezzel kifejezve, hogy ők is harcolnak a háború ellen. 1994-ben Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy a nők ezzel a szimbólummal fejezhessék ki a béke és a fegyverszünet fontosságát.

Falusi nők világnapja (október 15.)

A legtöbb házimunkát a nőkre bízzák, és vidéken ez még inkább igaz. Az ENSZ felismerte, hogy még a fejlett országokban sem működik gördülékenyen a háztartáson belüli munkamegosztás. A falusi anyák saját gyermekeik mellett a háziállatokról is gondoskodnak, így nincs idejük szabadidős tevékenységekre. Az ENSZ 2008 óta tisztelgünk előttük minden október közepén, amikor kitűzte céljául a vidéki nőkkel szembeni sanyargás felszámolását és világnapot hirdetett.

WC világnapja (november 19.)

Bár első hallásra viccesnek tűnik, de a wc világnapja fontos üzenetet hordoz. 2013-ban az ENSZ kiterjesztette a wc-napot világnappá, amely felhívja az emberek figyelmét az alapvető higiéniai szokásokra és a szennyvízkezelés fontosságára. Sajnos még mindig emberek milliói végzik el fiziológiai szükségleteiket a szabadban, többek között a nyilvános mosdók hiánya miatt. A szennyvíz kezelésének hiányosságai szintén sok problémát okoznak, és életeket vesz el évről évre.

Szerelmi vallomás világnapja (november 26.)

Ha a Valentin-nap még nem volt elég nyomásként, itt van egy másik ünnep, amely az szerelmet és a szerelmeseket ünnepli. A szerelmi vallomás világnapján, amely november 26-án van, talán Afrodité is jót nevet a markába.

Ne vásárolj semmit! nap (november negyedik péntekje)

A túlfogyasztás kritizálásaképp jött létre, és a tudatos vásárlók már évek óta hirdetik, hogy ne vásároljunk semmit ezen a napon.

A kutyakeksz világnapja (február 23.)

James Spratt, az első kutyakeksz megalkotójának emlékére rendezett ünnep.

Fordított nap (január 25.)

Ezen a napon mindent fordítva kell tenni és mondani, mint ahogyan valójában gondoljuk.

A csók világnapja (január 22.)

Egy nem hivatalos világnap, mely a szeretteinkkel való puszik adásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Udvarlás és bókolás világnapja (március 1.)

A holland férfi által indított ünnep, mely a bókolás szakértőjére emlékezik.

Párnacsata nap (nem hivatalos)

Egy kellemes, játékos ünnep, melynek célja, hogy emlékezzünk a koleszos, nyári táboros élményeinkre, és hagyjuk, hogy a gyerekkori játék öröme feltöltsön minket.

Különböző színű cipők világnapja

Május 3-án, ha teheted, húzz teljesen más színű cipőket a lábadra, hogy megérezd, milyen másnak lenni, hogy kilépj a komfortzónádból, és eltölts egy napot, amikor nem akarsz másoknak megfelelni. Ez a világnap arra ösztönzi az embereket, hogy ünnepeljék az egyediségüket és tartsanak egy kis szünetet a társadalmi elvárásoktól.

A sár napja

Június 29-e a Sár Nemzetközi Napja, melyet külföldön több helyen ünnepelnek, de Magyarországon kevesen ismerik. Ennek az ünnepnek az az oka, hogy a sár szinte az egész világon megtalálható, ismert, környezetbarát és sokféle játékra alkalmas. A sárfoltok a ruhákból könnyen kimoshatók, így a gyerekek imádják a sáros játékokat, mint például pocsolyában ugrálást és sárfal építést.

A parkettacsiszolás világnapja

Július 29-én tartják, nem mindenki kedvence.

A lustálkodás napja

Aaugusztus 10-én ünnepeljük a tökéletes kikapcsolódást, a lustálkodást.

Szingli lányok világnapja

Augusztus 25-én tisztelgünk az egyedülálló nők előtt.

Ajánló