Herpesz ellen: A herpesz kezelése házilag (képekkel)

2023. július 14.

A herpesz kezelése 1 nap alatt.

A herpeszvírus okozta fertőzés ugyan nem gyógyítható, de a herpesz kezelése szerencsére tünetileg lehetséges, hogy visszaszorítsd a kellemetlen panaszokat. Mivel érdemes próbálkozni? Mutatjuk!

Herpesz a testen

A herpes simplex vírus, más néven HSV, egy vírusfertőzés, amely nemi szervi és szájüregi herpeszt okoz. Míg sokan tünetmentesen élnek együtt a herpeszvírussal, másoknál alkalmanként apró, fájdalmas vagy viszkető folyadékkal teli hólyagok vagy sebek képében jelennek meg a herpesz tünetei, leginkább a nemi szerveken vagy a szájban és az ajkakon, de a kezeken vagy az ujjakon és a test más részein is felbukkanhatnak. A vírus általában nem okoz súlyos problémákat, viszont veszélyes lehet csecsemőknél és legyengült immunrendszerű embereknél.  

Két típusa van:

  • A herpes simplex 1 (HSV-1, közismert nevén szájherpesz) általában a szájat vagy az arcot érinti, és nyállal való érintkezés útján terjed.
  • A herpes simplex 2 (HSV-2, közismert nevén genitális herpesz) szexuális úton terjedő fertőzés. 

Néha a fertőzés a test más részeit is érintheti, például a szemet vagy a bőr más területeit, de a herpesz lábon is előfordulhat.

Herpesz a szemen

A herpes simplex szemfertőzés általában csak az egyik szemet érinti, tünetei pedig hasonlóak lehetnek néhány más szembetegséghez:

  • szemfájdalom
  • vörös szem
  • a szem könnyezése
  • fényérzékenység
  • homályos látás vagy a látás egyéb változásai
  • duzzadt szemhéj
  • hólyagok vagy kiütések a szemhéjon vagy a szem körüli bőrön

A herpeszvírus kezelésére ilyen esetekben többnyire vírusellenes gyógyszert, például aciklovirt írnak fel, amelyet szemkenőcs, szemcsepp vagy néha tabletta formájában kell alkalmazni.

A herpesz bőrön jelentkező tünetei.

Szájherpesz és az ajakherpesz kezelése

A herpesz a szájon fájdalmas sebek képében jelentkezik az ajkakon, az ínyen, a nyelven, a szájpadláson és az arcbőrön. A vírus lázat és az izomfájdalmat is okozhat. Súlyos esetekben  mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki a bőrherpesz kezelésére antivirális kenőcsöket és tablettákat írhat fel. A belső szájherpesz kezelésére a fájdalom enyhítése érdekében érdemes olyan szájöblögetőket vagy spray-ket használni, amelyek benzokain vagy lidokain tartalmúak. Ezek a készítmények helyi érzéstelenítő hatást fejtenek ki és enyhíthetik a fájdalmat.

Herpesz az orron

Bár a hólyagok jellemzően a szájban vagy a szájüregben jelentkeznek, herpesz az orrban is kialakulhat. Az orrherpesz kezelésére az orvos antivirális kenőcsöt vagy gélt írhat fel, de recept nélkül is beszerezhetőek olyan kenőcsök és tabletták, amelyek aciklovirt, valaciklovirt, penciklovirt vagy ganciklovirt tartalmaznak. Ezeket a szereket minél előbb, már az első tünetek érkezésekor érdemes elkezdeni használni.

A herpesz gyógyulási ideje

A herpeszvírus okozta hólyagok és sebek általában 1-2 hét múlva maguktól gyógyulnak és eltűnnek. A sebes herpesz gyógyításának felgyorsításában segíthet, ha az érintett területet szárazon és tisztán tartod, kerülod az irritációt okozó tényezőket, például a fűszeres és forró ételeket, és nem nyomkodod, vakargatod, piszkálod a sebeket. A herpesz megelőzése érdekében aktív fertőzésnél kerülni kell a fizikai érintkezést, a csókolózást, a közös evőeszközök, poharak, ajakbalzsamok, testápolási termékek használatát.

A herpesz kezelése házilag

A herpesz otthoni kezelése során hasznos lehet a hideg borogatás használata a duzzanat csökkentésére. Alkalmazzhatsz jégpakolást vagy egy tiszta, puha, jéggel töltött anyagot az érintett területen, amit szükség szerint 4 óránként megismételhetsz, de soha ne tegyél jeget közvetlenül a bőrre!

Míg a fogkrém herpeszre nem ajánlott, mivel egyéb irritáló anyagok vannak benne, a herpesz ellen házilag számos praktika segíthet. Így például sokan esküsznek az aloe verára, de különböző vitaminok, így a D-, az E- és a C-vitamin, segíthetnek megvédeni a szervezetet a herpesz ellen belsőleg.

A szódabikarbóna herpeszre is jó megoldást jelenthet, ha pasztaként kened a sebre, de ne próbálkozz ecettel vagy citromlével, mert ezek a savas folyadékok kimarhatják, irritálhatják a sérült bőrt.

A sebes herpesz eltüntetése

Herpesz ellen a gyors kezelés a legjobb gyógyír

Nagyon gyors herpesz eltüntetés sajnos nem létezik, így 1 óra alatt biztos nem szabadulhatsz meg a tünetektől, de ha minél előbb megkezded a kezelést, például a jegelést, akkor elejét veheted a nagyobb sebeknek.

Fontos megjegyezni, hogy a herpesz végleges kiirtása nem lehetséges a tudomány mai állása szerint. A herpeszvírus okozta fertőzés kiújulhat, különösen, ha az immunrendszer legyengül, például betegség vagy stressz következtében. Az egészséges életmód fenntartása, beleértve az egészséges étkezést, a stressz csökkentését és az immunrendszer erősítését, hozzájárulhat a kiújulások gyakoriságának csökkentéséhez.

Ajánló