Ismerkedjünk meg a tequilával közelebbről!

2024. szeptember 10.

Az alkoholtartalmú italok nagyon sokfélék, nemcsak gyártó vagy márka, illetve azon belül a típusokban különböznek egymástól, hanem már az italfajtáknak is olyan hosszú a sora, hogy bizony könnyen előfordulhat, hogy akadnak közöttük még mindig ismeretlenek.

Mai cikkünk elsősorban azoknak szól, akiknek az életéből eddig a tequila maradt ki valamiért, de szívesen megismerkednének vele közelebbről is, hogy kulináris élményeik közé sorolhassák. A Prémium Italnagykereskedés Online tequila kínálata egy jó alapot nyújt ahhoz, hogy elindulhassunk ezen az úton, és ne érjenek bennünket rögtön az elején csalódások. De miért is mondjuk ezt?

A színvonal kérdése még a tequila történetére is komoly hatást gyakorolt

A több évszázados múlt természetesen Mexikóból indult, sőt, Tequila város volt a névadója. A kezdetek óta igaz, hogy alapja a kék agavé, a készítési eljárás pedig alapvetően ma is változatlan. Egy legalább nyolc esztendős növényre van szükség hozzá, mert ennél fiatalabbnál sajnos nem lesz elég magas még a cukortartalom az ital elkészítéséhez.

Az agavéból kifejezetten egy részt, mégpedig a „piña”-t használják fel, amit kézzel gyűjtenek be, majd addig sütnek, míg a cukorból keményítő nem lesz. Ezután következik a préselés, amivel a benne lévő mostot, azaz finom és édes levet kinyerik belőle. 

A fermentálás során a cukorból alkohol lesz, amit duplán desztillálnak, rézből vagy acélból készült edényekben. Ez az utolsó lépés eredményezi az ital tisztaságát. Gondolhatnánk, hogy ennyivel el is végeztük a feladatot, de nem, hiszen az utolsó lépés a tölgyfahordós érlelés, amelynek hossza a tequila fajtájától függően módosul.

A fajták meghatározóak

Az ezüst tequila esetében az érlelés lépése akár teljesen el is hagyható, hiszen itt a tisztaság lesz a domináns jellemző. A Reposado változat 2 hónap és 1 év között változó időtartamot tölt a hordókban, ez vezet a jellegzetes arany színhez, ami miatt itthon általában arany tequilaként emlegetjük.

Az Añejo tequila több, mint 1 éven keresztül, maximum 3 esztendőn át érlelődik, míg az Extra Añejo még ennél is többet pihen a hordókban, nem véletlen, hogy ez utóbbit tartják a legmagasabb minőségűnek is. Ha pedig már szóba került a színvonal, nézzük meg, miért olyan érdekes ez a kérdés a tequila háza táján!

Mit tudsz a tequila fogyasztási szokásairól?

Nagyon izgalmas, hogy a legtöbb ember közvetlenül összeköti a tequilát azzal, hogy az ezüstöt sóval és citrommal, az arany tequilát pedig naranccsal és fahéjjal kell meginni. Azt azonban feltétlenül tudni érdemes, hogy ez a szokás, amit egyébként a többség kifejezetten tradicionálisnak és úgymond kötelezőnek, a kifinomultság megnyilvánulási formájának tart, valójában azért született meg, hogy az egy időben elterjedt silány minőségű tequilákat fogyaszthatóvá tegyék a nagyközönség számára.

A tequilát a szülőföldjén azonban teljesen tisztán, önmagában fogyasztják, éppen úgy, ahogy nálunk a pálinkát. Persze maradhatunk a jól bevált rituálénál, de nem kell ragaszkodnunk hozzá.

Ajánló