A legjobb skandináv filmek — 2000-es évekből napjainkig

2023. június 30.

legjobb skandináv filmek

Ha filmrajongó vagy, biztosan belefutottál már néhány különleges atmoszférájú, olykor borongós északi filmbe, ami annyira magával ragadott, hogy még akár hosszú évek után is megborzongat, ha eszedbe jut.

A dánok, a svédek és a norvégok kétségkívül nagyon értenek a mozihoz, és előszeretettel nyúlnak a legnagyobb tabukhoz, hogy igazán megdolgozzák a közönséget.

Melyek a legjobb skandináv filmek? Szigorúan szubjektív ajánlónkban megmutatjuk nektek a kedvenceinket.

Mitől különlegesek a skandináv filmek?

Amikor 2021-ben Cannes-ban bemutatták A világ legrosszabb embere című filmet, a közönség és a kritikusok is el voltak ragadtatva tőle, mivel ez a norvég film nemcsak vicces, szomorú és gyönyörű, hanem forradalmi is, hiszen felrúgja a romantikus komédiák műfaji konvencióit és még a legsötétebb pillanatokat is képes humorral tálalni.

A film szerint a boldogság eléréséhez nem egyetlen út vezet, ami egyben másik imádott filmélményünk, a Még egy kört mindenkinek című alkotás történetére is vonatkozik. A sokat vitatott sztori egyesek szerint a mértéktelen alkoholfogyasztást propagálja, míg másoknak inkább az élet szeretetéről szól. A film a legendás Mads Mikkelsen főszereplésével a mérhetetlen öröm és a hihetetlen fájdalom örvényébe kalauzol minket, a különleges látásmódú rendezővel, Thomas Vinterberggel, akinek egyébként a Születésnap és a Vadászat című tabudöntögető, igen kényes témákhoz nyúló alkotásokat is köszönhetjük.

A legjobb skandináv filmek az elmúlt évekből

Sokan a skandináv krimisorozatoknak hódolnak elszánt lelkesedéssel, ehhez elég csak a A híd című skandináv sorozatra gondolni, ami dán és svéd koprodukcióban készült, és megértjük, miért is szeretik annyian ezeket a borongós, remekült megírt skandináv thrillersorozatokat. A skandináv filmművészeti területén ugyanígy jellemző az elidegenedés témája, amely szívbemarkolóan átszövi az északi műveket.

A legjobb dán filmek

A már említett Születésnap és Vadászat mellett meg kell emlékeznünk még a dán mezőnyben Lars von Trier rendezőről is, akinek a Táncos a sötétben és a Melankólia című alkotásokat köszönhetjük, amelyek a lélek legmélyére nyúlnak és nem eresztik a nézőt.

A legjobb svéd filmek

Ruben Östlund Lavina című filmje idilli családi síeléssel indul, majd igazi drámával folytatódik, amely rámutat az apa önzésére és gyávaságára. Nem feledkezhetünk meg emellett a nagy közönségsikert aratott Az ember, akit Ovénak hívnak és a A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című filmekről sem.

A legizgalmasabb skandináv krimi filmek

skandináv krimi filmek

A Nordic noir, avagy az északi vagy skandináv krimik már az 2000-es évek óta fontos szereplői a könyviparnak, de a műfaj meghódította a sorozatok és a filmek világát is. A skandináv krimi filmek cselekményében sokszor megjelenik az adott régió politikai és társadalmi rendszere annak hibáival együtt, a helyszín pedig többnyire kopár és kietlen, míg a nyomozók maguk is olykor sötét múlttal rendelkeznek.

A dán krimik közül kiemelkedik a Q-ügyosztály sorozata a Nyomtalanul, a Fácángyilkosok, a Palackposta, a 64-es betegnapló és a Hajtóvadászat című filmekkel, amelyek joggal kerülhetnek fel a legjobb krimi filmek élmezőnyébe nemzetközi viszonylatban is. A dán krimi filmek mellett meg kell említeni a svéd Tetovált lány sorozatot, amely remek belépő a skandináv lélektani krimik világába.

A legjobb skandináv thriller filmek

skandináv thriller filmek

A legjobb krimik mellett érdemes elidőzni a svéd, a dán és a norvég thriller filmek világában is. Az eltűnés sorrendjében egy remek bosszúfilm és fekete komédia egyben, míg a Fejvadászok, a legkeményebb norvég thriller az ismert író, Jo Nesbo regényéből készült. Érdemes még időt szánni a Bűnös című dán thrillerre is, amely egy rendőrségi diszpécser harcát mutatja meg hallatlanul izgalmasan.

Szívesen olvasnál még ajánlókat? Olvasd el írásunkat a legjobb skandináv sorozatokról.

Ajánló