A gyógyító méz és fajtái és egészségügyi hatásai

2023. április 26.

a gyógyító méz

Ha mondani kellene egy olyan természetes édesítőszert, amit az emberek évezredek óta fogyasztanak, és kifejezetten egészséges, akkor egészen biztosan a méz jutna mindenkinek az eszébe. Pozitív hatásai mellett a további jó hír, hogy nagyon finom, édes íze van főzéshez és sütéshez is jól felhasználható. Persze a jóból is megárt a sok: a magas cukortartalma miatt érdemes mértékkel fogyasztani. De miben rejlik az ereje? Minden, amit a gyógyító mézről tudni érdemes.

A méz ereje

A méz egészséges és finom, ereje pedig leginkább a benne található antioxidánsokban, enzimekben, vitaminokban és ásványi anyagokban található. A mézben található természetes cukrok, mint a glükóz és a fruktóz, könnyen felszívódnak a szervezetben, és energiát adnak. A méz tehát olyan ajándék, amelyet a méhek készítenek számunkra, és amelynek ereje és varázsa remélhetőleg örökké velünk marad.

Akiknek a mézet köszönhetjük: a méhek

A méhek azok, akiknek ezt a csodaszert köszönhetjük. Hiszen ők gyűjtik össze a nektárt a virágokból, illetve azokat az anyagokat, amelyekkel a nektárt gazdagítják, majd elraktározzák a méhkasban. Az emberi fogyasztásra szánt mézet a nektárból és az általuk termelt enzimekből állítják elő.

méh és a méz

A méz fogyasztásának hatásai

Az emberi szervezet számára a méz számos jótékony hatással bír. A mézben található enzimek elősegítik az ételek emésztését, valamint segítenek az anyagcserében is. Emellett a mézben található antioxidánsok megvédik a szervezetet, erősítik az immunrendszert. A méznek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, ami segít megelőzni és kezelni a fertőzéseket.

A méznek számos egészségügyi előnye van, többek között segít

  • megelőzni az allergiákat,
  • enyhíti a torokfájást és a köhögést,
  • csökkenti a vérnyomást és
  • javítja a szív- és érrendszeri állapotot. 

A méz továbbá hasznos lehet a sebek és égési sérülések kezelésében is, mivel elősegíti a sebgyógyulást és csökkenti a gyulladást. A mézfogyasztás tehát többnyire pozitív hatással bír, de a korrektség jegyében érdemes megemlíteni, kinek nem ajánlott, illetve milyen kockázatai adódhatnak a túlfogyasztásának.

Bár a méz nagyon egészséges, bizonyos embereknek óvatosabban kell fogyasztani. Például előfordulhat, hogy valaki allergiás a mézre, valamint fogyasztása 1 éves kor előtt nem ajánlott. Mivel a méznek magas a cukortartalma, ezért a cukorbetegeknek és a túlsúlyos embereknek mérsékelten szabad fogyasztani. De a legegészségesebbek számára sem ajánlott túlzásba vinni, hiszen a méz jótékony hatásai a mértékkel való fogyasztást követően mutatkoznak meg leginkább.

Mézfajták

A mézek különböző virágok vagy növények nektárjából, méhészeti táplálékából származnak. Az egyes mézfajtáknak különböző színe, állaga, íze és illata lehet, és eltérő tápanyagtartalommal rendelkezhetnek.

A leggyakoribb mézfajták közé tartoznak a következők:

  • akácméz
  • virágméz
  • repceméz
  • hársfaméz
  • napraforgóméz
  • selyemfűméz

Emellett számos különleges mézfajta is létezik (pl. a manukaméz Új-Zélandról, vagy a különleges ízű baobábméz). A mézfajták sokfélesége miatt érdemes kipróbálni és felfedezni a különféle típusokat, mivel mindegyiknek egyedi íze és „tápanyagprofilja” van.

a méz hatásai

Mennyi ideig áll el a méz?

A méz összességében az egyik legtartósabb élelmiszer és korlátlanul eláll, ha megfelelően tárolod. Lehetséges, hogy idővel megváltozik az állaga és az íze, de ez sem feltétlenül jelenti azt, hogy már ne lenne fogyasztható.

Termelői méz vásárlása

Amikor mézet vásárolsz, érdemes utánajárni a származási helynek. Sajnos a polcokon sokszor kétes eredetű, hamisított mézet lehet találni.

Ha megbízható, magyar termelőtől vásárolsz, jót teszel a hazai gazdaságnak is, hiszen segíted fenntartani a helyi méhészeteket. Nem beszélve arról, hogy a helyi termelői méz íze és aromája is sokkal egyedibb, különlegesebb lehet. A méhészetek továbbá segítenek a helyi ökoszisztéma fenntartásában, így még a fenntartható mezőgazdaságot is segítheted. És még olcsóbb is lehet, hiszen nincs szükség kiskereskedők bevonására, hanem közvetlenül a termelőtől vásárolhatod meg a mézet.

Fontos tehát, hogy valódi mézet vásárolj, hiszen a hamisított termékek nem biztosítják azokat a tápanyagokat és egészségügyi előnyöket, amelyeket a valódi méz igen. Sőt, még akár cukorszirup vagy más kártékony édesítőszerek is lehetnek benne. Így pedig ellentétes hatást érsz el fogyasztásával, holott egészségügyi mivolta lenne fogyasztásának az egyik fő oka. De még az íze sem lesz ugyanolyan finom. Ellenőrizd a méz eredetét és minőségét, és vásárolj megbízható forrásból, hiteles méhészettől.

Ajánló