A mellfájdalom típusai, okai, tünetei — és kezelése (2023)

2023. július 17.

A szúró mellfájdalom okai

Duzzadt mellek, mellérzékenység, szúró fájdalom a mellben – bármilyen panaszról legyen is szó, a mellfájdalom nagyon kellemetlen és aggasztó jelenség. Fontos azonban tudni, hogy akár az egyik, akár mindkét mell fájdalma önmagában nem a mellrák jele.

Mellfeszülés, mellérzékenység: miért fáj a mellem?

A mellfájdalom (masztalgia) a mellszövetben jelentkező érzékenység, lüktetés, éles, szúró, égő fájdalom vagy feszülés formájában írható le. A fájdalom lehet állandó vagy csak alkalmanként jelentkező, és előfordulhat férfiaknál és nőknél is.

A tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és többféle módon jelentkezhetnek:

 • Csak havonta néhány nap, a menstruáció előtti két-három napban, enyhe vagy közepes mértékű fájdalommal, feszüléssel, amely mindkét mellet érinti.
 • Havonta egy hétig vagy hosszabb ideig, a menstruáció előtt kezdődik, és néha a menstruációs ciklus alatt is tart. A fájdalom lehet mérsékelt vagy erős, és mindkét mellet érinti.
 • A hónap folyamán bármikor előfordulhat, és nem kapcsolódik a menstruációs ciklushoz.

Mellfájdalom menstruáció előtt: a mellfeszülés okai

A hormonok ingadoznak a menstruációs ciklus alatt vagy más, változó hormonszintű időszakokban, például a menopauza vagy a hormonpótló terápia során. Az ösztrogén és a progeszteron ingadozása miatt a mellek megduzzadhatnak és feszülhetnek, ami része lehet a premenstruációs szindrómának. A fájdalom jelentkezhet például a premenopauza, a perimenopauza és a posztmenopauza idején is.

A tünetek csökkenhetnek a menopauzával, de a menopauza idején orális fogamzásgátlót vagy ösztrogénpótlást alkalmazóknál a perimenopauza és a menopauza idején is fennmaradhat. Ha a menstruációs ciklushoz kapcsolódó hormoningadozás okozza a mellfájdalmat, előfordulhat, hogy a mellfeszülés menstruáció előtt 2-3 nappal súlyosbodik, a kellemetlenségek viszont az egész menstruációs ciklusa alatt fennmaradhatnak.

Mi a helyzet a mellfájdalommal, ami a menstruáció után jelentkezik? Ez akár a terhesség jele is lehet, a várandósság ugyanis hormonális változásokat idéz elő, amelyek miatt a mellek megduzzadhatnak és érzékennyé válhatnak. A terhesség korai szakaszában az enyhe pecsételés vagy a beágyazódási vérzés pedig menstruációnak tűnhet.

Mellfájdalom menstruáció előtt 2 héttel.

A mellfájdalom okai a hormonokon túl

A mellfájdalom hormonális okai mellett más jelenségek is állhatnak a tünetek hátterében. Ide tartozik többek között a mellgyulladás és a különböző mellsérülések is, de például a nem megfelelő méretű és alátámasztású melltartó viselése is okozhat panaszokat.

A nem ciklikus mellfájdalom típusai

 • A mellek sérülése a sérülés helyétől függően fájdalmat okozhat az egyik vagy mindkét mellben. A mellet ért ütés hirtelen és intenzív vagy fokozatosan súlyosbodó fájdalmakkal  járhat.
 • Előfordulhat az is, hogy a panaszok valójában nem a mell szöveteiből indulnak ki. Mellizom fájdalom a nőknél is jelentkezhet például, ha megerőltető testedzést vagy fizikai munkát végeznek.
 • Az érzékeny mell tüneteinek hátterében emlőgyulladás, azaz masztitisz is állhat, amely többnyire szoptató kismamáknál jelentkezhet a tejet termelő mirigyek és azok csatornáinak közvetlen gyulladásával.
 • A mellbimbó fájdalom okai lehetnek a szoptatáson túl a különböző fertőzések is, de allergia, ekcéma, atópiás dermatitisz vagy kontakt dermatitisz is okozhat mellmimbóudvar gyulladást.
A hirtelen mellnövekedés okai között a terhesség és a szoptatás is szerepelnek.

Az egyoldali mellfájdalom jelensége

Jobb oldali mellfájdalom, illetve bármilyen fájó mell hátterében állhatnak neurológiai, illetve mozgásszervi okok is. Mivel azonban a bal mell fájdalma a szívroham tünete is lehet, fontos, hogy először ezt az okot zárjuk ki. A területen jelentkező idegi fájdalom fibrómialgiából vagy övsömörből is eredhet, de származhat olyan sérülésekből vagy állapotokból, amelyek a mellszövetet és a tejcsatornákat érintik. A mellrák általában nem fájdalmas a korai időszakban. Kivételt képez a gyulladásos mellrák, amely bőrpírt és duzzanatot okoz.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Keressük fel az orvost, ha az alábbiak bármelyikét tapasztaljuk:

 • ciklikus mellfájdalom, amely annyira súlyos, hogy miatta nem lehet elvégezni a mindennapi feladatokat;
 • nem ciklikus mellfájdalom, amely fertőzésre vagy betegségre utalhat;
 • fertőzésre utaló tünetek, például duzzanat és láz;
 • szoptatással járó fájdalom, amely fertőzésre utalhat;
 • bármilyen csomó vagy daganat a mellben vagy a hónaljban;
 • a mellrák bármely lehetséges tünete, például a mell vagy a mellbimbó méretének, alakjának vagy állagának megváltozása.

Ajánló